Logo Institut del Teatre

Llibres, música i dansa per Sant Jordi a l’Institut del Teatre

Comparteix

23.4.2025

Publicacions de l'IT per Sant Jordi

Un any més, aprofitem la diada de Sant Jordi per repassar les darreres publicacions editades sota el segell de l’Institut del Teatre aquest curs acadèmic i descobrir el plaer de llegir arts escèniques. La celebració anirà més enllà de la jornada del 23 d’abril i inclourà activitats de difusió de la lectura d’arts escèniques durant tota la setmana, organitzades pel Museu de les Arts Escèniques (MAE). A més, el Conservatori Professional de Dansa (CPD) també celebrarà els Jocs Florals.

Llegir arts escèniques

Des del mes de setembre fins ara a l’abril, l’Institut del Teatre ha editat diversos títols que poden ser una bona opció per adquirir o regalar aquest Sant Jordi.

Comencem recordant la publicació del segon volum de la Història de les Arts Escèniques Catalanes, que coediten l’Institut del Teatre i la Universitat de Barcelona. Es tracta de l’obra Del naixement del teatre modern al neoclassicisme (segles XVI-XVIII), del catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Girona Albert Rossich, recentment guardonat amb el Premi Crítica «Serra d’Or» de Recerca (Humanitats) pel aquest volum.

Dins la col·lecció de textos teatrals «Dramaticles», coeditada per l’Institut del Teatre i l’editorial Comanegra, s’ha publicat Ragazzo, de Lali Álvarez, una obra estrenada al 2015 que va obtenir un gran èxit tant de públic com de crítica. També, dins la mateixa col·lecció, s’ha editat Tots eren fills meus, d’Arthur Miller, amb pròleg de David Selvas i traducció de Cristina Genebat, i el volum Entreacte(s) - Dramatúrgia catalana breu, que reuneix per primera vegada vint-i-cinc peces de teatre breu de la mà de vint-i-cinc dels principals dramaturgs del país.

Pel que fa a la col·lecció «Zona d’emergència», que l’Institut del Teatre edita amb Galés edicions, enguany s’han publicat quatre títols. D’una banda, Títuba. Bruixa, negra i ramera de la dramaturga Denis Duncan, un text que es va portar als escenaris el 2022 a la sala Periferia Cimarronas. També Dirrrty Boys, una contundent peça teatral escrita per Gerard Guix que també s’ha pogut veure al Teatre Akadèmia i a la Villarroel, i aquest 2025 han aparegut els volums Miracle, de la dramaturga alemanya Enis Maci amb traducció de Maria Bosom i pròleg d’Albert Tola, estrenada també a la Sala Beckett, i Paradís, de la dramaturga britànica Kae Tempest, amb traducció de Sadurní Vergés i pròleg de Moreno Bernardi.

Marta Rafa, dissenyadora de vestuari escènic, graduada i professora de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), ha publicat Fabià Puigserver. Pensar amb les mansdins la col·lecció de l’Institut del Teatre «Converses», que té per objectiu posar en relleu i deixar constància del llegat pedagògic i la trajectòria professional de reconeguts artistes i mestres que han fet classes a les aules de l’Institut.

Una altra col·lecció de l’Institut del Teatre, el Repertori Teatral Català, ha incorporat dos nous títols, un dedicat a la recentment desapareguda Rosa Victòria Gras que aplega quatre textos de la dramaturga, i un altre que recull tres textos de Josep Maria Muñoz Pujol, autor de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement.

Juntament amb Angle editorial, l’Institut del Teatre ha editat el volum L’art de l’escenificació. Cartes sobre la creació teatral de Ramon Simó Vinyes, director i escenògraf teatral i professor de l'ESAD. 

Acabem aquesta relació de publicacions recents de l’Institut del Teatre recordant el llibre de la professora de l’ESAD autora i directora d’escena Marta Galán Dramatúrgies polítiques (2011-2022). Arts escèniques comunitàries. Teatre document. Autoficció, editat per Neret edicions, amb patrocini de l’Institut del Teatre. Es tracta d’un volum que recull les transcripcions dels processos documentals o comunitaris de creació escènica que Marta Galán ha bastit i dirigit entre els anys 2011 i 2022.

Tots els textos els podeu trobar a la Llibreria de la Diputació de Barcelona, que per Sant Jordi tindrà una paradeta a la rambla de Catalunya, a les webs de les editorials col·laboradores i a les llibreries.

Una setmana d’activitats al MAE

El Museu de les Arts Escèniques (MAE) ens proposa una «Caça de llibres» que tindrà lloc entre el 22 i 25 d’abril, on es regalaran 4 lots de la col·lecció «Zona d'Emergència» editada per l'Institut del Teatre i Galés edicions. Per poder guanyar un dels lots caldrà resoldre les pistes que es publicaran al perfil d’Instagram del MAE cada dia, a partir de les 11 h.

D’altra banda, dins la campanya Bookcrossing de les biblioteques de museus que organitza la biblioteca d’Artium, Centre-Museu d’Art Contemporani del País Basc, el dimecres 23 d’abril, s’alliberarà la darrera publicació de la col·lecció de l’Institut del Teatre «Converses» Fabià Puigserver. Pensar amb les mans, de la figurinista i professora de l'ESAD Marta Rafa.

També del 22 al 25 d'abril els perfils del MAE a les xarxes socials faran publicacions diàries sobre literatura i llibres vinculades a les col·leccions MAE.

Jocs Florals al Conservatori Professional de Dansa amb Albert Guinovart

Com és habitual, el Conservatori Professional de Dansa (CPD) també organitza un acte intern per celebrar Sant Jordi amb la celebració dels Jocs Florals. La jornada, que inclou la lectura dels textos guanyadors dels Jocs Florals i el lliurament dels premis a l'alumnat, compta cada any amb un convidat d’honor, que enguany és el compositor i pianista Albert Guinovart.

L’alumnat de 1r de batxillerat entrevistarà Guinovart per parlar de la seva trajectòria professional i després alumnes de les tres especialitats de dansa ballaran diverses peces pròpies.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x