18.10.2022
L’Institut del Teatre ha presentat els projectes Crop i el Cant de la Sibil·la que aniran a la Quadriennal de Praga, el festival internacional d’arts escèniques centrat en l’escenografia on l’Institut hi participa representant Catalunya des del 1987.
El tema de la Quadriennal del 2023, que tindrà lloc del 8 al 18 de juny, és el concepte de RARE (rar), entès en el sentit de realitats úniques que creen els artistes. Així, les propostes que es presentin sorgeixen d'idees, materials, enfocaments artístics i pràctiques de disseny que connecten el nivell humà des de l'entorn.
La presència de Catalunya en la PQ23 es concretarà en les exposicions «Països i Regions» i «Estudiants», dues de les seccions de caire competitiu més importants i prestigioses del certamen. Els comissaris de Catalunya i professors de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) d'aquesta desena edició, Marta Rafa i Pau Masaló, han proposat als equips que treballessin al voltant del vestuari escènic com a generador de relat i epicentre de l'acció.
A «Països i Regions», l'equip de professionals integrat per Raquel Cors, Carlota Ricart i Albert Pascual, el darrer professor també de l'ESAD, presentaran el projecte Crop mentre que a l’apartat «Estudiants», l’alumnat de les especialitats d'escenografia i direcció i dramatúrgia de l’ESAD Quim Palmada, Pol Roig i Mireia Sintes presentaran el projecte El cant de la Sibil·la. La proposta catalana es completa amb un arxiu web que es crearà per a compartir i deixar constància dels esdeveniments i les creacions catalanes a la PQ23. En ell hi participaran el dissenyador d'il·luminació i professor també de l'ESAD Raimon Rius, l'escriptor Sebastià Portell i la cineasta Meritxell Colell.
La proposta Crop es situa en un futur més enllà del 2053 i es desplega a partir de les restes d’indumentària i vestuari que queden de les vides i ficcions que han transitat els espais del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) entre l’any 1996, any de la seva fundació, i el 2053, any on, per algun motiu que queda obert a l’especulació de cadascú, la vida d’aquest espai ha sofert una interrupció o forta transformació en la seva existència.
D’aquesta manera, es presentaran unes restes trobades a l’espai del TNC, que es descobrirà com un contenidor de realitats, contradiccions i experiències de tots els temps. L’espai sonor serà un muntatge de veu i so que podran escoltar els visitants de la instal·lació a través d’uns auriculars.
La proposta es centra en el TNC com a símbol i representació d’una cultura, societat i país i parteix de l’arqueologia contemporània per la seva capacitat de connectar passat, present i futur i mirar la nostra època des d’una altra perspectiva.
El projecte El cant de la Sibil·la que presentaran els estudiants es podrà veure a l’aire lliure i es tracta d’una interpretació lliure del cant litúrgic de la Sibil·la, una figura mitològica de l’antiga Grècia que evoluciona amb el cristianisme i arriba fins als nostres temps. La instal·lació es compon d’un element fixe en el paisatge, una bastida que recorda un campanar. Aquesta estructura contindrà un element mòbil, en suspensió: la capa de la Sibil·la que, penjada a la part alta de l’estructura, recordarà a una campana.
L’estructura serà transitable, permetent als espectadors contemplar des de sota l’interior d’aquesta capa/campana. Aquest element suspès només descendirà dues vegades cada dia, just en el moment de l’acció on es convidarà al públic a participar en un ritual en que tothom podrà participar de la seva visió pròpia de l'apocalipsi.
La participació de Catalunya a la Quadriennal 2023 és una iniciativa de l’Institut del Teatre, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar