10.2.2025
La instal·lació “Parc Nacional de Catalunya” de l’alumnat d’Escenografia de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre ha guanyat el premi Talent Jove en la categoria Ciutat en la 14a edició de Llum Barcelona, el festival de llum de la ciutat que s’ha celebrat del 7 al 9 de febrer al barri de Poblenou.
El jurat ha premiat la instal·lació dins la categoria Ciutat dels premis Talent Jove, patrocinats per Yamaha, i que reconeixen les millors creacions presentades per les 17 escoles i centres docents de disseny, arquitectura i altres arts de la ciutat al Llum BCN. La instal·lació ha rebut el premi del jurat per la seva excel·lent composició, materialitat i integració amb l’espai.
Reivindicar l'espai públic
La proposta “Parc Nacional de Catalunya”, que s’ha pogut veure als jardins de la Sala Tallers del TNC, esdevé un crit d'alerta davant l'asfíxia progressiva dels espais públics, cada cop més vigilats, normativitzats i mercantilitzats.
La instal·lació és una dramatúrgia lumínica on set gronxadors buits es balancegen solitaris i projecten feixos de llum. El públic, limitat per tanques i senyalitzacions, només pot observar aquesta escena espectral des d'un recorregut perimetral establert, convertint-se en testimoni passiu d'un parc fantasma.
Segons Montse Escolano, una de les alumnes creadores de la proposta, la instal·lació "va sorgir del debat de preguntar-se si l'espai realment és públic o no". I com explica Gina Moliné, una altra de les alumnes de l'equip creador, amb la proposta es "reivindica l'espai públic com un dret de la ciutadania i que fa que la ciutat sigui realment de la gent l'habita".
“Parc Nacional de Catalunya” ha estat elaborada per l’alumnat d’Escenografia Gina Moliné, Julia Vargas, Zoe Serrano, Mariona Valls, Montse Escolano, Marcel Puigví, Joana Llach i Alegra Abril, tutoritzats pels professors Jou Serra, artista convidat, i Mercè Lucchetti.
En aquest vídeo els mateixos alumnes i l’artista visual Jou Serra expliquen el procés de creació de la instal·lació.
L'Institut del Teatre ha estat premiat en diverses edicions del Llum BCN. De fet, en l'edició de l'any passat la instal·lació “S’accepten ofrenes, cants i pregàries”, ubicada a la xemeneia de l'antiga fàbrica de Can Framis va obtenir el Premi Talent Jove en la categoria Context. També van rebre un guardó en l'edició de 2021, ex aequo amb l'escola Massana.
Altres premiats
Juntament amb l’ESAD també han estat premiades les instal·lacions “Loominiscència” de Master Lighting Design de la UPC en la categoria Atmosfera, i “Reflexions” de ESDi en la categoria Risc. A més, s’han concedit dues mencions especials a l'ESDAPC – Campus Llotja, que ha estat reconeguda en la categoria d’Efectivitat per “Protesta Encesa”, i a Elisava – Facultat de Disseny i Enginyeria UVic-UCC, que ha rebut una menció en la categoria de Treball en Comunitat per “Eixir”.
L’edició d’enguany del festival ha rebut prop de 300.000 visites, consolidant Llum BCN com una de les grans cites culturals de la ciutat.
Els premis Talent Jove s’han lliurat el diumenge 9 de febrer a les 12 h del matí al Disseny Hub de Barcelona (DHUB).
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar