12.2.2019
L’Institut del Teatre publica el número 43 de la revista Estudis Escènics, una publicació acadèmica amb més de seixanta anys d’història que ara renova el seu format esdevenint online i d’accés obert.
A l’entrega actual la revista dedica la secció Dossier al teatre de Caryl Churchill, coincidint amb la publicació del volum antològic de les seves obres a la col·lecció Dramaticles, coeditada per l’Editorial Comanegra i l’Institut del Teatre.
També recull diversos articles de reflexió teòrica sobre les arts escèniques amb idees que van des de la noció de «nou realisme» en el drama contemporani fins a conceptes més abstractes com ara l’«art en viu» o el «credo poètic». Tres articles analitzen els creadors Pina Bausch, Calixto Bieto i Tórtola Valencia i les seves produccions i, la secció «Articles», publica un parell de col·laboracions de caire pedagògic sobre la recerca artística com a font de coneixement i sobre els estudis superiors d’art dramàtic a les escoles superiors d’Espanya.
Finalment, a l’apartat «Documents», Marco de Marinis s’aproxima a la teoria de l’espectador, Davide Carnevali parla de la relació entre forma dramàtica i representació del món, i Jean-Manuel Warnet, de l’especificitat dels laboratoris artístics.
Creada el 1957, la revista acull treballs d'investigació, reflexió i debat sobre les arts escèniques a Catalunya i el món.
El darrer número de la revista es va publicar ara fa tres anys, el 2015, dedicat al Congrés de la International Federation for Theatre Research (IFTR) organitzat per l’Institut del Teatre. En aquest temps, s’ha replantejat en profunditat la dimensió, l’ambició i les característiques formals de la publicació establint un Comitè Científic, amb especialistes de diverses institucions acadèmiques i de recerca procedents de diversos països, un nou Consell de Redacció, amb integrants de dins i de fora de l’Institut del Teatre, un sistema de doble avaluació cega, una periodicitat estable d’un volum per any, un simposi anual associat a la revista i un programari o suport informàtic homologat que registra els intercanvis entre autors, editors i avaluadors.
Tot plegat ha permès incrementar, de partida, el nivell d’indexació de la publicació posicionant la revista en diversos repositoris, bases de dades i índexs qualificadors de revistes acadèmiques.
Pel que fa a les seccions i a l’estructura interna de cada volum, a banda del gruix d’«Articles» avaluats (separats en seccions no fixes com ara «Dossier», «Teoria», «Anàlisi», «Pedagogia», etc.), cada número conté un apartat més breu de «Documents», que permet publicar materials d’interès que no tinguin una configuració qualificable (ressenyes, entrevistes o assaigs redactats al marge de l’interès i les regulacions acadèmiques).
D’altra banda, l’Institut del Teatre organitzarà cada any un Simposi Internacional sobre una temàtica determinada associat a la revista. Aquest 2019 sortirà publicat el material del Simposi «Teatre i ciutat» organitzat l’any passat.
Qualsevol persona que tingui interès a col·laborar o contactar amb Estudis Escènics pot fer-ho a través de l’adreça: edicio.estudisescenics@institutdelteatre.cat.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar