Logo Institut del Teatre

Llibres d’arts escèniques per llegir a l'estiu

Comparteix

17.7.2020

Publicacions de l'Institut del Teatre del 2020

Segurament no hi ha millor moment per llegir que les vacances d'estiu. I un cop més, des de l’Institut del Teatre aprofitem l’ocasió per convidar tothom a llegir publicacions sobre arts escèniques, i en concret, les darreres publicacions editades i coeditades des de l’Institut del Teatre.

Pel que fa a dramatúrgia catalana contemporània, en el marc de la col·lecció de textos teatrals «Dramaticles», en coedició amb l’editorial Comanegra, aquest 2020 han sortit a la venda dos nous volums: Teatre trans i altres textos no normatius, una antologia amb quatre peces breus de Marc Rosich centrades en el teatre trans i el teatre queer, i Y-X (o la fidelitat dels cignes negres) i El mar no cap dins d’una capsa de sabatesdos textos de Laia Alsina Ferrer que mostren una dramatúrgia que trenca amb el cànon aristotèlic i proposa una posada en escena que defuig el realisme.

De la mà de Comanegra i el Mercat de les Flors, a principis de juliol va néixer la col·lecció ‘Paragrafies’, dedicada a la dansa i concebuda per donar veu a grans coreògrafs catalans. El primer volum de la col·lecció és El que m’agradaria que la dansa fos de Cesc Gelabert, que tindrà un nou company de col·lecció al setembre amb el títol Discozombi, de Pere (Gay) Faura.

Una altra de les novetats d’aquest 2020 és El drama intempestiu (Per una escriptura dramàtica contemporània), un assaig de Carles Batlle, amb introducció de José Sanchis Sinisterra i Davide Carnevali, i coeditat amb Angle Editorial. Es tracta d’una reflexió sobre el desafiament que suposa escriure —i escriure teatre— en l’actualitat.

Pels que tinguin predilecció pels clàssics, l’Institut del Teatre i l’editorial Adesiara van publicar al març El Malcarat de Menandre, l’única comèdia que es conserva sencera de l’autor més important de l’anomenada Comèdia Nova grega i que per primer cop apareix en català.

La commedia dell’arte a Catalunya, de David George i Jordi Lladó, publicada per la Universitat d’Alacant amb el patrocini de l’Institut del Teatre és una altra publicació d’aquest 2020 que analitza aquest macrocrosmos icònic de la cultura i el teatre a Catalunya, des del segle XVI fins als nostres dies.

D’altra banda, en l’àmbit digital, el Repertori Teatral Català del Reservori Digital de l'Institut del Teatre (RedIT) ha publicat aquest any un nou volum dedicat al dramaturg Ramon Vinyes que aplega tres textos de l’autor: Qui no és amb mi… (1929) Peter’s Bar (1929) i Arran del mar Caribe (1944). Els textos han estat curats per Jordi Lladó. També aquest mes de juliol s’ha afegit una altra novetat al RedIT, en aquest cas El ventríloc, de Joan Brossa, curat per John London.

El RedIT inclou també textos dels autors catalans Joan Ramis, Josep Palau i Fabre, Manuel de Pedrolo, Joan Ferrandis d’Heredia, Eduard Vidal i Valenciano, Rodolf Sirera, Ferran Soldevila i Jordi Teixidor.

Tots aquests i molts altres llibres es poden trobar a la nostra web de publicacions, a la llibreria de la Diputació de Barcelona, a les webs de les editorials esmentades, i també a la nostra biblioteca.  


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x