Logo Institut del Teatre

El romànic protagonitza la segona edició d'“El Museu Dansat”, un projecte entre el MNAC i l’Institut del Teatre

Comparteix

31.3.2025

El Museu Dansat 2025

Més d’una vintena d’alumnes de cinquè i sisè curs del Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l’Institut del Teatre ballaran a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en el marc de la segona edició del projecte educatiu “El Museu Dansat”. Els joves ballarins i ballarines interpretaran diverses peces coreogràfiques que han concebut inspirant-se en els sentiments i les emocions que els han transmès algunes obres de la col·lecció d’art romànic del museu.

L’espiritualitat, les relacions de poder, el control social, la cerca de la transcendència o el conflicte entre el bé i el mal són algunes de les temàtiques que els ballarins i ballarines han portat de l’edat mitjana al segle XXI, prenent com a inspiració les figures, la iconografia i la força expressiva i hipnòtica de les imatges medievals.

Les actuacions, obertes al públic i gratuïtes (reserva d'entrades en aquest enllaç), es podran veure el dissabte 5 d’abril (17 h) i el diumenge 6 d’abril (12 h) a la Sala Oval del MNAC. En cada jornada l’alumnat interpretarà una dotzena de coreografies en format de solo, duet o en grup. Nou de les coreografies s’han creat expressament per al projecte, i la resta són peces del repertori de l’escola. Totes són creacions de les tres especialitats de dansa que s’estudien al CPD (dansa Clàssica, Contemporània i Espanyola).

A banda de les actuacions a la Sala Oval, l’alumnat del CPD també tindrà l’oportunitat de ballar durant les visites comentades a les sales del romànic que el MNAC té programades pel dissabte 5 d’abril, a les 11.30 h (català) i a les 13 h (castellà). Seran dues sessions on es combinaran les explicacions dels experts del museu amb les actuacions de dansa en directe. Tot plegat, una experiència única que permetrà al públic descobrir l’univers de l’art romànic des d’un context sorprenent. Les inscripcions a les visites comentades es pot fer en aquest enllaç.

Els motius i fonts d’inspiració de l’alumnat en la creació de les peces han estat múltiples. Per exemple, una estudiant de dansa contemporània ha creat una coreografia inspirada en el drac apocalíptic de les pintures de l’església de Sant Joan de Boí amb la voluntat de relacionar els set caps del drac amb els sets pecats capitals de la Bíblia cristiana. Una altra pintura de l’església de Sant Joan de Boí, en aquest cas el camell, ha estat el punt de partida de la coreografia d’una estudiant de dansa espanyola que ha volgut expressar la contradicció entre la por i la plenitud espiritual. D’altra banda, les pintures de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll han inspirat una estudiant de dansa clàssica a concebre una peça que destaca el paper del símbols en la comprensió de les històries.

Segona edició 

Aquesta és la segona vegada que el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Conservatori Professional de Dansa (CPD) han unit forces per crear una proposta de diàleg entre les arts plàstiques i les arts escèniques d’aquesta dimensió i característiques. Després de la bona acollida de la iniciativa engegada l’any passat, quan l’alumnat va crear diverses peces inspirades en la col·lecció d’obres d’art modern del museu, enguany s’ha apostat per repetir l’experiència.

A través del projecte “El Museu Dansat”, el CPD vol donar a conèixer al seu alumnat el patrimoni del MNAC, alhora que enriquir el seu procés d’aprenentatge com a futurs ballarins i ballarines professionals.

Per la seva part, el MNAC vol despertar la curiositat, el coneixement i la sensibilitat envers els objectes artístics del museu, així com estimular la creativitat i mostrar la capacitat expressiva dels estudiants.

 ---------------

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

El Museu Nacional desenvolupa el seu programa d’activitats orientat a transformar la institució i a examinar-ne críticament els aspectes que la conformen: el seu rol i definició així com la seva forma d’actuar i relacionar-se. El Museu es defineix i es va transformant a partir d’allò que programa i, justament per aquest motiu, treballa sempre de forma col·laborativa i donant entrada a veus, mirades i reflexions independents. Sempre a partir de la col·lecció, entre la qual destaquen l’art medieval, una col·lecció única al món, l’extraordinari conjunt de pintura, escultura i arts decoratives modernistes, o la col·lecció d’art del període de la Guerra Civil, entre d’altres conjunts extraordinaris d’art català i europeu.

Conservatori Professional de Dansa - Institut del Teatre de Barcelona

El Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre és una escola pública integrada, que combina els ensenyaments reglats de Dansa amb els estudis obligatoris d’educació secundària i el batxillerat en Arts Escèniques i que segueix els estàndards internacionals, estimulant la creativitat de l’alumnat tot desenvolupant les seves competències tècniques i artístiques, fomentant el seu contacte amb altres conservatoris i escoles professionals d’arreu del món, convidant regularment a professors i coreògrafs internacionals i oferint múltiples i variades oportunitats de pràctica escènica arreu del territori. Atorga el títol del grau Professional de Dansa en tres especialitats: Clàssica, Contemporània i Espanyola.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x