17.10.2024
Claudia Moreso i Noemí Ventura seran les directores artístiques del Tot Dansa 2025, el projecte educatiu organitzat per l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre per fomentar la dansa contemporània entre els joves.
Les coreògrafes han presentat el projecte ‘Altres mirades’, una proposta que es construeix al voltant del concepte de l’alteritat. En el context actual on la tecnologia i les xarxes socials han transformat les interaccions, el projecte posa sobre la taula la necessitat de recuperar mirades més properes i humanes, i de reflexionar sobre com ens mirem nosaltres mateixos, els altres i el món.
La comissió de selecció, formada pel jurat de l’ICUB, Mercat de les Flors i Institut del Teatre, ha valorat el projecte 'Altres Mirades' pel seu ús de la dansa per enllaçar perspectives i oferir una metodologia basada en el cos i el moviment, adaptant-se a diferents nivells i promovent la inclusió.
L'equip de Claudia Moreso i Noemí Ventura destaca per la seva experiència en projectes educatius i artístics. Claudia Moreso és cofundadora de la companyia de dansa Nats Nus Dansa i es dedica a la docència de diferents tècniques de dansa per a infants i adults. Per la seva banda, Noemí Ventura és membre de l’equip artístic de Nats Nus Dansa i treballa d’educadora social especialitzada en benestar i salut en moviment per a infants, adults i gent gran.
L’alumnat participant al Tot Dansa 2025 treballarà aquesta proposta els propers mesos i el resultat final es podrà veure en un espectacle al Mercat de les Flors el 15 de maig de 2025.
El programa educatiu Tot Dansa
Tot Dansa es dirigeix a l’alumnat de centres d’educació de secundària i batxillerat de Barcelona, amb l’objectiu d’apropar-los a la dansa contemporània. A partir d’experiències i propostes artístiques diverses, el programa esdevé un procés d’aprenentatge i una eina i educativa tant per a l’alumnat com per al professorat.
Durant tot l’any, el coreògraf seleccionat ha de mostrar la peça que ha creat als docents dels instituts i, posteriorment, aquests han d’ensenyar la coreografia als seus alumnes. La gala final amb la interpretació global de tots els estudiants participants de la iniciativa es duu a terme al Mercat de les Flors el mes de maig.
El programa també compta amb la participació d’escoles municipals de música de Barcelona, que adapten la música per a cada edició i la interpreten en viu el dia de la mostra.
Col·laboració de l’Institut del Teatre
L’Institut del Teatre participa en aquest projecte des dels inicis, fa ja una vintena d’anys, a través del Conservatori Superior de Dansa (CSD), on diversos docents ajuden a l’equip artístic a ensenyar la coreografia al professorat dels centres educatius que participen en la iniciativa, així com a l’alumnat.
En aquest sentit, durant cinc mesos el professorat dels instituts participants assistiran a 10 sessions formatives a l’Institut del Teatre a càrrec de la direcció artística del projecte i amb el suport dels professors del Conservatori Superior de Dansa Carlos Fernández, Maxime lannarelli i Elisabet Marcos, sota la coordinació de les també professores Marta Amatriain i Montse Sánchez.
L'objectiu d'aquesta formació és introduir el professorat al món de la dansa contemporània, proporcionant-los les eines necessàries per poder transmetre el llenguatge del moviment al públic jove a través d'una experiència vivencial. Posteriorment, transmetran els coneixements adquirits al seu alumnat.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar